People's Opioid Summit 2020 Information

October 8-9, 2020 - Hosted in Raleigh, NC
The People’s Opioid Summit inaugural event on October 8th & 9th of 2020 was a gathering of the people by the people for the people to:
• Overcome opioid Stigma
• Inspire Hope
• Offer support and resources
• Save Lives
We all know addiction affects every socioeconomic group, neighborhood, city, and town all while impacting people of every age, race, income level, country of origin, sexual orientation, and more.
And now, COVID-19 has contributed to increased stress, isolation, and decreased access to support leading to higher rates of opioid use and death.
The summit celebrated those in recovery and honored those we lost.
The Summit included a full schedule of expert speakers (25+ in all), panels, breakout sessions, and solution providers, covering a full range of topics.
The People’s Opioid Summit supported individuals in need themselves, their loved ones, and the medical and professional communities offering educational credits for those professionals.
Topics covered were pain management both medical and alternative options, trauma, caregiving, self-care, personal stories, community activism, crisis support, financial protection, and insurance possibilities. Our Sponsor & Vendor Partners shared access to valuable information, products, organizations, with more possibilities for education and support in the future. The People’s Opioid Summit is more than a one-time occurrence, it is an ongoing resource.
Some testimonials from those that attended:
“It was a great presentation, and I got a great deal out of the information presented Thank you!” – Participant
“Thank you for inviting me. You did a great job putting it together.” – Speaker
“We want you to know you did a tremendous job, well organized, fabulous, and thank you for remembering our children in a way we’ve never seen before.”  – Family Members
Through our inaugural event we reached:
14,570            People logged in to our free Thursday night kick-off
200                                                                                                      Members
103                                                         Professional partners/resources
42                                                  Professionals earning 6.5 CE credits
22,764 +                                                                   Reached on Facebook
4,185 +                                                         Facebook Post Engagements
419                                                            YouTube views after the event
Below, you’ll find more in-depth information about our inaugural group of speakers, their presentations, and more! If you have any questions or would like to collaborate to host another iteration of The People’s Opioid Summit, please contact us!

Speakers

Schedule

Time Session Speakers Duration Type of Presentation HopIn Location
8:00 Registration – Logging In 20 min Various
8:20 Welcome Message Marilyn Shannon 10 min Main Stage
8:30 An Athlete’s Outlook: The Pressure to Perform Shane Willis 45 min Featured Main Stage
9:15 Holistic Breakout Discussion Nora Henderson, Dr. Monique Santoro, Debbie Orol 1 hour Breakout Sessions
9:15 Medical Alternatives Breakout Discussion Aysel Atli, MD, MPH, Dr. Robert Bruck, Flo Moses, PT 1 hour Breakout Sessions
10:15 Break – Vendor & Sponsor Exploration 40 min Expo
10:55 Panel – Survivors, Living with Addiction, Support People Facilitator: Marilyn Shannon – Niki, Stan, Tim, Tonya 1 hour Breakout – Panel Sessions
10:55 Panel – Building a Community JoCo Angels Board: Roxie, Eddie, Kelley, Phyllis, Danette, Clay, Rhonda 1 hour Breakout – Panel Sessions
10:55 Impact on Young People Manny Shelton, Smythe Hoover 1 hour Breakout Sessions
11:55 Message from Lead Sponsor 15 min Main Stage
12:10 Lunch Break & Expo Exploration 45 min Various
12:55 Resetting 10 min Main Stage
1:05 Keynote Presentation: An Update on Efforts to Address the Opioid Epidemic in North Carolina – Steve Mange Steve Mange, NC DOJ 45 min Keynote Main Stage
1:50 Trauma Breakout Discussion Aynisa Leonardo, Dr. Jamila Battle, Joshua Dittmer M.D. 1 hour Breakout Sessions
1:50 Recognizing Opioid Use Breakout Dr. Eric Morse 1 hour Breakout Sessions
1:50 Self-Care & Caregiving Breakout Nancy Loeffler, Amber Vreeland, Stephanie Hoover, CHC, CRC 1 hour Breakout Sessions
2:50 Break – Vendor & Sponsor Exploration 25 min Expo
3:15 Overdose Response Breakout PORT Team 1 hour Breakout Sessions
3:15 Practical Information Breakout (Insurance, Finances, Language) Carlyle Johnson, Ph.D., Michael Lewis, CFA, MBA, Donald McDonald 1 hour Breakout Sessions
3:15 Ask A Pharmacist Amanda J. Isac, PharmD, MPH 1 hour Breakout Sessions
4:15 My Story of Addiction – Sex Work to Fulfilling Recovery Gina Musa, NCCPSS, CARC 45 min Featured Main Stage
5:00 Closing Remarks Marilyn Shannon Main Stage

TICKETS & VIRTUAL PLATFORM

The People’s Opioid Summit was very proud and excited to take place as a virtual event this year through the innovative online event platform, hopin. This decision was made with the goal of providing the best possible experience for attendees, vendors, sponsors, and speakers. With distinct areas for the main stage, vendor booths, breakout rooms, and more, participants were able to navigate to their desired presentations throughout the day. There were also many opportunities for attendees to interact with each other, our vendors, sponsors, speakers, and more.

If you have any questions about the summit or the logistics of its virtual nature, please don’t hesitate to contact us.

Weren’t Able to Join Us?

If you have learned about The People’s Opioid Summit after our live event on October 8-9, but would still like to see all that it has to offer, please register for access to our Event Recordings & Resource Panel. With your registration, you will be able to view video recordings of our October 8th artistic opening event, as well as of all the Summit Sessions, be able to access our comprehensive Resource Guide, and be eligible to receive CEUs.